Opleidingen en cursussen om een preventiemedewerker te worden

opleiding

Je wilt natuurlijk een veilig bedrijf met goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers. Dit gaat echter niet vanzelf. Er moet hard voor gewerkt worden. Bij elk bedrijf is er daarom een preventiemedewerker aanwezig. Een preventiemedewerker heeft als belangrijkste doel om een gezonde en veilige werkruimte aan de medewerkers te bieden. Een belangrijke en verantwoordelijke taak dus. Denk je erover na om zelf een preventiemedewerker te worden? In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden van een preventiemedewerker en lees je welke cursussen je kunt volgen.

Wat doet een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker zorgt ervoor dat de arbeidsomstandigheden goed zijn en dat verzuim van medewerkers wordt voorkomen. Zo voert hij of zij een risico-inventarisatie en -evaluatie uit en werkt hij of zij samen met de ondernemingsraad. Een preventiemedewerker werkt nauw samen met de bedrijfsarts en registreert en onderzoekt ongevallen die op het werk hebben plaatsgevonden. Daarnaast zet hij of zij een Arbo managementsysteem op en is de preventiemedewerker verantwoordelijk voor de voorlichting van medewerkers. Medewerkers kunnen met vragen altijd bij de preventiemedewerker terecht.

Preventiemedewerker opleiding

Aangezien de preventiemedewerker erg veel verantwoordelijkheid draagt, is het verstandig dat deze een speciale preventiemedewerker opleiding volgt. Bij deze opleiding wordt zowel theorie als praktijk gegeven. Je leert alles over veiligheid in het bedrijfsleven, aan de hand van de Arbowet. Bovendien wordt er specifiek ingegaan op het bedrijf waar jij voor werkt. Je leert wat de Arbozorg in jouw organisatie inhoudt, en wat jouw taken binnen de organisatie zijn. Na afloop van de opleiding maak je een toets, zodat je zeker weet dat je bevoegd bent.

Preventiemedewerker cursus online

Bovendien wordt er een preventiemedewerker cursus online aangeboden. Deze cursus is vergelijkbaar met de opleiding op locatie. Het voordeel van een online cursus is dat je deze vanuit huis kunt volgen, wat handig is als het voor jou niet mogelijk is om naar locatie te komen. Je krijgt bij aanvang van de cursus toegang tot een online leeromgeving waar je alle benodigde informatie kunt vinden.  

Is een opleiding verplicht?

Een opleiding tot preventiemedewerker is niet verplicht, maar wel aan te raden. De preventiemedewerker moet namelijk wel over alle kennis van de risico’s van het bedrijfsleven beschikken. Bovendien moet hij of zij weten wat te doen bij een bedrijfsongeval en moeten medewerkers altijd met vragen bij de preventiemedewerker terecht kunnen. Ook moet de preventiemedewerker op de hoogte zijn van de Arbowet. Al deze informatie weet je niet zomaar. Als je erover nadenkt om preventiemedewerker te worden, is het dus verstandig om een opleiding of cursus te volgen.

Comments are disabled.