Persoonlijke lening, wel zo overzichtelijk!

lening

Loop je met plannen rond om geld te gaan lenen? Dan kan dat in ons land op verschillende manieren. De meest voorkomende leenvormen in Nederland zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Persoonlijke lening is de meest overzichtelijke manier van lenen

Kies je voor een persoonlijke lening, dan kies je voor de meest overzichtelijke manier van geld lenen. Het te lenen bedrag krijg je bij deze leenvorm ineens op je bankrekening gestort. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af gedurende de gehele looptijd van de lening. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening staat de einddatum dus al vast. Je betaalt bij de persoonlijke lening dus elke maand exact hetzelfde bedrag, een bedrag dat bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Ook het rentepercentage staat bij deze leenvorm dus vast. Zeker mensen die van duidelijkheid houden zweren bij deze manier van lenen. Dit omdat ze simpelweg nooit voor een verrassing komen te staan.

Veel meer zekerheid

Hoe anders is dat bij de tegenhanger, het doorlopend krediet. Je kunt dan al afgelost geld opnieuw opnemen, waardoor de looptijd van de lening dus helemaal niet vaststaat. Ook de rente kan gedurende de looptijd van deze leenvorm veranderen. De aanbieder kan en mag het rentepercentage gewoon wijzigen. Je zou dus kunnen zeggen dat een persoonlijke lening je veel meer zekerheid biedt, afgezet tegen het doorlopend krediet.

Een boeterente bij vervroegd aflossen

Het is vooral de duidelijkheid die mensen zo aanspreekt bij de persoonlijke lening. Bij het aangaan van de lening kun je zelf de looptijd kiezen. Dit kan variëren van een periode van twaalf tot maximaal 180 maanden. Je mag bij een PL tussentijds aflossen. Bepaalde aanbieders zullen je dan wel een zogenaamde boeterente geven. Op zich begrijpelijk omdat de bank of de kredietverstrekker door voortijdig aflossen bepaalde rente inkomsten misloopt. De afgeloste bedragen kun je bij een persoonlijke lening dus niet opnieuw opnemen. Afgelost is in dit geval ook echt afgelost.

Hoe hoger het bedrag is dat je wilt lenen, hoe lager doorgaans de rente is

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening is het verstandig om de rentepercentages goed tegen het licht te houden. De verschillende aanbieders hanteren verschillende tarieven en het kan je voordeel opleveren om de verschillende aanbieders eens goed tegen het licht te houden. Doorgaans is het zo dat hoe hoger het bedrag is dat je wilt lenen, hoe lager de totale rente zal zijn die je dient af te lossen. Mocht het zo zijn dat je al op korte termijn de lening terug kunt betalen, dan kan dit ook al invloed hebben op de rete., Kies je voor een persoonlijke lening met een korte looptijd, dan betaal je een lagere rente.

Kwestie van goed vergelijken

De rente die je betaalt verschilt dus en ligt vaak ergens tussen de 5 en de 12 procent. De looptijd speelt daar dus een rol in. Goed vergelijken voor geld lenen, en de voor jou beste aanbieder kiezen. Dat is wat je vooral te doen staat als je op het punt staat een PL af te sluiten. Want waarom zou je teveel betalen?

Comments are disabled.