Hoe begin je met (bedrijfs)afval scheiden?

bedrijfsafval scheiden

Het scheiden van bedrijfsafval draagt eraan bij dat materialen gerecycled kunnen worden. Dat is ook belangrijk, want daar is wet- en regelgeving voor. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon duurzaam. Hoe je dit doet en hoe je het kan recyclen leer je hier. Zo kan je zelf met de verschillende soorten afval aan de slag gaan als ondernemer.

Tip: heb jij een eigen bedrijf of werk je bij een midden- of kleinbedrijf? Regel dan de juiste containers voor het scheiden van MKB afval via Bedrijfsafval.nl.

Het belang van afval scheiden

Het is verplicht in Nederland om afval te scheiden.  Dat komt doordat veel te hergebruiken is. Afval scheiden maakt dit gemakkelijker. Zo zijn grondstoffen uit te sparen. Bovendien hoeft minder afval verbrand te worden en dat is beter voor het milieu. Wie afval scheidt, is dus duurzaam aan het ondernemen. In 2050 wil Nederland een circulaire economie hebben, dus zonder afval. Alles moet dan herbruikbaar zijn. Wanneer je daar nu al mee aan de slag gaat, lig je dus voor op de concurrentie.

Starten met bedrijfsafval scheiden

Je kan al beginnen met bijvoorbeeld een rolcontainer. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van het bedrijfsafval. Die doe je aan de hand van wat de wet voorschrijft over soort, omvang en de kenmerken van het bedrijf. Zorg dus dat de afvalstromen goed in kaart worden gebracht. Dat kan je door het simpel bij te houden over een korte periode. Je weet dan precies welk afval jullie genereren met het bedrijf. Onderzoek ook hoe dit verwerkt wordt. Zo kan je zien wat beter kan. Het is ook belangrijk om elkaar te helpen in het bedrijf.

Aan de slag met verzamelen, vervoeren en recyclen

Het is belangrijk om niet alleen aan de slag te gaan. Samenwerken met andere ondernemers kan goed helpen als het om afval gaat. Het is bijvoorbeeld voordeliger om op een bedrijventerrein samen een container te delen.  Het recyclen kan je samen met de gemeente of een erkend afvalbedrijf doen. Er wordt dan gezorgd dat zoveel mogelijk  hergebruikt wordt. Er zijn ook nog altijd innovaties op dit gebied. Het is slim om eens met ondernemers in de omgeving hierover te praten. Zo kan je beter besparen en je afval een betere bestemming geven.

Comments are disabled.