Deze zes vaardigheden moet je hebben als docent

docent

Als docent heb je de verantwoordelijkheid om leerlingen en studenten te helpen met het behalen van hun leerdoelen. Lessen moeten worden voorbereid, de theorie moet duidelijk overgebracht worden en er moet goede feedback worden gegeven. Daarnaast heeft een docent ook nog andere taken, zoals het communiceren met ouders en het bijhouden van administratie. Om alle taken goed uit te voeren, moet een docent beschikken over verschillende vaardigheden. Wij vertellen kort iets over zes van deze vaardigheden. Benieuwd? Lees dan snel verder.

  1. Organisatievaardigheden

Een docent moet in staat zijn om een les goed te organiseren. Het maken van een goede planning is hierbij erg belangrijk. Daarnaast moet er een ordelijke, overzichtelijke en taakgerichte structuur zijn tijdens de les. Wanneer je over de juiste organisatievaardigheden beschikt, zorg je voor efficiënte manier van lesgeven.

  1. Flexibiliteit

Een docent moet flexibel zijn in het aanpassen van de lesstof aan de behoeften van leerlingen en studenten, wanneer zij moeite hebben met de reguliere lesstof. De ene persoon begrijpt de lesstof namelijk beter door bijvoorbeeld het gebruik van beeld en de ander door het gebruik van tekst. Door flexibel te zijn zorg je ervoor dat iedere leerling de lesstof zo goed mogelijk opneemt.

  1. Communicatievaardigheden

Duidelijke en effectieve communicatie is erg belangrijk in het onderwijs. Een docent moet niet alleen goed communiceren met leerlingen, maar ook met ouders en collega’s. De les moet duidelijk gepresenteerd worden, ouders moeten op de hoogte worden gehouden over verschillende zaken met betrekking tot hun kind en er moet goed overlegd worden met collega’s.

  1. Technologische vaardigheden

Tegenwoordig wordt in het onderwijs steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Zo wordt op veel scholen lesgegeven door middel van tablets of laptops. Het is belangrijk om als docent over technologische vaardigheden te beschikken nu er sprake is van digitalisering in het onderwijs. Je kunt op scholen bijvoorbeeld digitaal lesgeven met Smart2Scool. Je hebt dan zowel de lesstof, als de administratieve zaken allemaal op één plek. Je profiteert van veel voordelen, maar moet natuurlijk wel over technologische kennis beschikken.

  1. Professionaliteit

Een docent moet zich altijd professioneel gedragen in de klas, maar ook buiten de klas. Het professioneel handelen is van toepassing op de kennis en vaardigheden die overgebracht moeten worden, de organisatie van de les en het contact met de leerlingen, ouders en collega’s.

  1. Passie

Het is belangrijk dat een docent passie heeft voor het onderwijs en de onderwerpen die behandeld worden. Dit zorgt ervoor dat leerlingen worden geïnspireerd om meer te leren en dat hun interesse in de lesstof wordt verhoogd.

Comments are disabled.