De verschillen tussen een VCU en VCA certificaat

certificaat

VCA en VCU zie je tegenwoordig erg veel voorbij komen, vooral in sectoren waar de veiligheid voorop hoort te staan. In deze certificaten zijn checklists gemaakt om te kijken of de regels op het werk voldoen aan de veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid. Wil je weten wanneer je een VCA of VCU certificaat nodig hebt en de verschillen tussen deze 2 certificaten? Lees het hier!

Wat is een VCU certificaat

Veiligheid- gezondheid checklist uitzendorganisatie is de betekenis van VCU. Het is een speciaal certificaat gemaakt voor uitzendbureaus als zij hun flexibel personeel uitzenden, naar bedrijven met een VCA certificaat. Het doel van dit certificaat is dat niet alleen het personeel van het bedrijf met een VCA certificaat veilig werkt maar ook het uitzend personeel veilig en gezond werk verricht. Met dit certificaat laat je zien dat je serieus bent over de veiligheid van het personeel.

VCU is eigenlijk een soort checklist, in de checklist staat hoe je maatregelen neemt voor het gezond en veilig werken. Op deze manier zijn er minder risico’s. Je moet een managementsysteem opzetten, denk aan een handboek. Je hebt dit systeem pas op orde als je echt gecertificeerd bent.

Wat is een VCA certificaat

Veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers is de betekenis van VCA. Het doel van dit certificaat is omvallen verminderen en gezond, veilig en milieuvriendelijk werken. Een bedrijf kan zich VCA certificeren maar een persoon op zichzelf ook. Dit certificaat is niet wettelijk verplicht, maar een opdrachtgever kan wel als eis stellen dat het bedrijf wat die wil invullen dit certificaat moet hebben. Zij doen dit zodat iedereen zeker weet dat ze volgens de regels werken en genoeg kennis hebben.

Wil je het certificaat halen? Dan moet het helemaal voldoen aan de checklist. Er zijn voor bedrijven verschillende certificaten, het ligt er dan ook aan voor welk certificaat je gaat. Bij sommige certificaten komen namelijk meer eisen en bij sommige minder. Als laatst moet er een plan worden gemaakt voor het vgm-systeem, wanneer dit ook is uitgevoerd ben je klaar. De certificaten instelling checkt alles nog een keer of het helemaal klopt, als dit zo is dan is het certificaat van jou.

Verschillen tussen VCU en VCA

Er is een aardig verschil tussen deze 2 certificaten. VCA is voor een bedrijf, hier heb je ook verschillende mogelijkheden in zelfs een persoonlijk VCA certificaat voor de medewerkers. VCU is voor uitzendbureaus. Deze bureaus hebben personeel die graag wilt werken, dit moet wel op een veilige manier. Wanneer een uitzendbureau dan een VCU certificaat heeft, laten zij zien dat zij volgens de regels werken.

Comments are disabled.