Top 5 best betaalde banen in de techniek

ingenieur

Er is al een tijd een enorme vraag naar technisch geschoold personeel, zowel van het mbo, hbo en de universiteit. Met de baankansen zit het dus wel goed, maar hoe zit het dan met het salaris? Je kunt best goed verdienen met een baan in de techniek. Het maandelijkse salaris van technisch personeel ligt namelijk hoger dan het gemiddelde salaris in Nederland. Maar wat zijn nu de best betaalde banen in de techniek? Wij zetten een top 5 voor je op een rij. 

Een kleine disclaimer: kies geen nieuw technisch beroep uitsluitend op basis van salaris. Kies een richting die jij leuk vindt en die past bij jouw competenties. 

1. Civiel ingenieur

Als je civiel ingenieur bent, houd je je bezig met het ontwerpen en bouwen van bruggen, sluizen en wegen. Natuurlijk hangt je salaris af van het aantal jaar werkervaring en het type bedrijf, maar gemiddeld verdienen civiel ingenieurs €3.950 bruto per maand. 

Om civiel ingenieur te worden, moet je echter wel een pittige opleiding volgen. Civiele techniek wordt aangeboden op het hbo en de universiteit. 

2. Elektromonteur

Een elektromonteur installeert, onderhoudt, repareert en/of test diverse elektrotechnische installaties. Hierbij werk je met schakelkasten, transformatoren of machines. Je kunt elektromonteur worden met een mbo Elektrotechnisch Monteur opleiding in verschillende niveaus. 

Maar wat verdien je als monteur? Het salaris is van verschillende factoren afhankelijk, zoals de functie en werkervaring. En hoe hoger het opleidingsniveau, hoe hoger het maandelijkse salaris.

  • Mbo-niveau 2: gemiddeld tussen de €1.800,- en €3.500,- bruto per maand.
  • Mbo-niveau 3: gemiddeld tussen de €2.000,- en €4.000,- bruto per maand.
  • Mbo-niveau 4: gemiddeld tussen de €2.300,- en €5.000,- bruto per maand.

 3. Werktuigbouwkundige

Ook als je werktuigbouwkunde hebt gestudeerd, kun je verschillende kanten op. Deze studie doe je aan het mbo, hbo of de universiteit. Ga aan de slag als projectleider, systeem engineer of tekenaar. Hoeveel deze baan in de techniek verdient, hangt af van de functie en je opleidingsniveau. De inkomsten kunnen oplopen tot zo’n €3.550 bruto per maand. 

4. Elektrotechniek engineer

Een elektrotechniek engineer houdt zich onder andere bezig met activiteiten als procescontrole en elektrische stroomvoorziening. Aangezien het best specialistisch werk kan zijn, kun je ook met deze technische baan goed verdienen. Op hbo- en wo-niveau ontvang je ongeveer €2.900 bruto per maand. Daarnaast bestaat er ook een mbo opleiding Elektrotechniek. Als je deze studie hebt afgerond en aan de slag gaat als elektrotechniek engineer ontvang je een iets lager salaris. 

elektro5. Installatiemonteur 

Een installatiemonteur vervangt, repareert, onderhoudt en controleert installaties. Dit kunnen installaties voor gas en water zijn, maar ook van airco’s, zonnepanelen of rolluiken. Het is mogelijk om een installatie monteur opleiding te volgen op mbo- en hbo-niveau. 

Een installatiemonteur in Nederland verdient gemiddeld €2.700 bruto per maand. Echter, het exacte loon hangt af van het opleidingsniveau, bedrijf en dienstverband. 

Een omscholingstraject in de techniek

Wil je graag in de techniek werken? Maar heb je geen technische opleiding gevolgd? Aangezien er tegenwoordig veel vraag is naar technisch personeel laten veel mensen zich omscholen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een loodgieter opleiding of een cursus voor rolluiken monteur te volgen bij Strevon. Zij bieden diverse omscholingstrajecten binnen de elektrotechniek, installatietechniek en zonnepanelen sector. En je krijgt vanaf dag 1 een volwaardig salaris! 

 

Comments are disabled.