Wat doet een metselaar precies?


Zit je erover na te denken om een opleiding tot metselaar te volgen? Of ben je gewoon benieuwd naar wat een metselaar nou allemaal kan? Lees dan verder, want wij leggen alles uit wat je moet weten over het beroep ‘metselaar’!

 

Wat doe je precies als metselaar?

Laten we beginnen met wat een metselaar nou eigenlijk precies doet. Een metselaar bouwt muren door stenen tegen elkaar te plaatsen, met daartussen metselspecie. Metselspecie wordt ook wel “mortel” genoemd, en houdt de stenen bij elkaar. Belangrijk hierbij is dat de stenen recht worden geplaatst. Een scheve muur is ten eerste natuurlijk lelijk, maar ten tweede ook instabiel. Het is dus van groot belang dat een metselaar nauwkeurig te werk gaat.

 

De werkomgeving van een metselaar is vaak een huis dat verbouwd wordt, of zelfs een nieuw huis dat vanuit niks wordt gebouwd. Dit is ook één van de dingen die het beroep van metselaar zo leuk maakt; je ziet een project echt steeds meer groeien, totdat er een echt huis staat.

 

Wat moet je ervoor kunnen?

Een muur bouwen van stenen is dus de basis. Echter komen daar nog veel meer dingen bij kijken dan je zou denken. Zo moet een metselaar metselverbanden kunnen leggen; niet iedere muur moet immers op dezelfde wijze gelegd worden. Ook moet een metselaar bouwtekeningen kunnen lezen om te begrijpen waar de muur precies moet komen. Andere dingen die een metselaar nog meer moet kunnen zijn het mixen van cement, het afwerken van voegen en het op maat snijden van stenen.

 

Schoon en vuil metselen

Metselaars maken onderscheid tussen ‘schoon’ metselen en ‘vuil’ metselen. Wanneer een muur na het metselen nog moet worden afgewerkt met stuc- of timmerwerk is er sprake van ‘vuil’ metselwerk. De afwerking hoeft namelijk nog niet netjes te zijn, het gaat er vooral om dat de muur goed staat. Wanneer de gemetselde muur niet meer wordt afgewerkt dient deze wel netjes afgewerkt te zijn, en is er dus sprake van ‘schoon’ metselwerk.

 

Opleiding tot metselaar

Lijkt het beroep ‘metselaar’ je iets voor jou? Meld je dan aan bij een opleiding metselaar!

Comments are disabled.